Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2013

Τα πολυσπόρια!

ΤΑ ΠΟΛΥΣΠΟΡΙΑ

21 Νοεμβρίου σήμερα και γιορτάζουμε τα Εισόδια της Θεοτόκου! Για να μην ξεχνάμε και τα έθιμά μας αυτή η μέρα ονομάζεται αλλιώς τα Πολυσπόρια



Της Παναγίας της Πολυσπορίτισσας την λένε στα χωριά μας (Αγρίνιο & Ευρυτανία) και τούτη την μέρα φτιάχνουν και σήμερα ακόμα πολυσπόρια.Ένα πανάρχαιο έθιμο στην χώρα μας ,που την καταγωγή του έχει απ'τα αρχαία <<Πυανοψία>>,που γίνοταν την ίδια περίπου εποχή,που οι γεωργοί τελείωναν την σπορά τους.
-Καλή σοδειά συγχωριανέ έυχοταν ,τούτη τη μέρα τα παλαιότερα χρόνια.
Τώρα τα τελευταία χρόνια λένε ,
-Άκουσες τίποτα για κείνη την επιδότηση;
Για αυτήν την μέρα είναι γραμμένο το παρακάτω αφήγημα.
Κείτονταν παράλυτη εκεί στη γωνιά της παρατημένη στον κόσμο της η γρια,όταν της έφτασε η μυρουδιά στη μύτη.Πολυσπόρια.Τι όμορφα που μύριζαν τα μαγκούφικα.Να'χε μισό πιατάκι.Η μυρουδιά που ερχότανε απ'την κουζίνα την είχε αποτρελάνει εντελώς.Η νύφη τα ανακάτευε μες τη μεγάλη μπακυρένια κατσαρόλα με την ξύλινη κουτάλα,κι εκείνα άχνιζαν με μια εξαίσια μυρουδιά.Πολυσπόρια λέει,της ήρε ταμπλάς.Θέλει να σηκώσει το γέρικο κουφάρι,μα δεν μπορεί,πέφτει πίσω ξανά στα μαξιλάρια.
-Μια κταλιά μουρή Νιφ.
Κάνει ν'απλώσει το χέρι,δεν σηκώνεται τ'άτιμο και βρίσκεται στον κόσμο της.Βλέπει τον εαυτό της Νιόνυφη που βράζει στο μπακιρένιο το τσουκάλι πολυσπόρια.
-Τι μοσχοβολιά είναι τούτη ρε γυναίκα και πεθαμένο ακόμα ανασταίνει,έλεγε ο γέροντας της,Θεός σχορέτον κι ακόμα και εκείνη η στριφνή πεθερά της,ο μόνος καλός λόγος που χρώσταγε ήταν γι'αυτά τα πολυσπόρια.
-Για στα χέρια σου ορε νύφη!Τέτοιο φαι θα'χω να το ομολογάω.

Συνέρχεται για λίγο η γριά,βλέπει τη νύφη που περνάει με τα κενωμένα πιάτα και την κοιτάει με πόνο και απελπισία.Μα εκείνη πέρασε χωρίς να την προσέξει.μα θα έρθει όπου να'ναι ο γιός της απο το χωράφι.Θα του γυρέψει ένα πιάτο πολυσπόρια κι εκείνος σίγουρα θα τής το φέρει.
Νυφάδες σήμερα σου λέει.Φτου.Χωρίς αποδοχή να ζητιανεέυεις ένα πιάτο πολυσπόρια.
Της Παναγιάς της πολυσπορίτσας κι εφέτος.
Βοηθειά μας Πατριώτες.

Για να θυμούνται οι παλιοί 
και να μαθαίνουν οι νεότεροι.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου